Christiansfeld - UNESCO - Besøg Christiansfeld, en smuk historisk by
Christiansfeld er et besøg for sig, og den UNESCO-tildelte by er et unikt vidnesbyrd om en kulturel tradition, der stadig eksisterer.
Besøg verdenskulturarven i Christiansfeld - stemningen og historien gør et besøg i Christiansfeld til en ganske særlig oplevelse.
Christiansfeld er verdensarv
Siden 2015 har Christiansfeld været en del af UNESCO Verdensarv.
”Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenigheds by. At det er lykkedes, har rigtig mange mennesker en aktie i. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige, der er i Christiansfeld.”
- Jørn Pedersen, tidl. borgmester, Kolding Kommune.
Udpegning af verdensarvssteder er baseret på UNESCO’s Verdensarvskonvention. Den har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer.
Christiansfeld er optaget på verdensarvslisten som et enestående vidnesbyrd om et helt særligt religiøst samfund og dets etablering i Danmark. Med sine lige retvinklede gader og store kirke placeret i byens absolutte midte var og er Christiansfeld helt unik. Udover at være den eneste by af sin karakter i Danmark, er Christiansfeld på verdensplan den bedst bevarede af alle tilsvarende byer. Kirken har en aktiv menighed, hvor nogle medlemmer endda kan føre deres slægt tilbage til de allerførste, der rejste hertil fra Herrnhut i Tyskland for at bygge Christiansfeld.
Læs mere om UNESCO Verdensarv Christiansfeld.
Bykernen i Christiansfeld
Christiansfeld er speciel ved at være planlagt på forhånd og bygget efter samme mønster som den første Brødremenigheds by i Herrnhut. Byen er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Størstedelen af den historiske bykerne blev bygget fra 1773 til 1812. Den er i dag både et levende kulturminde - og en del af byens og borgernes hverdag. Centrum i byen er den smukke kirke -Salshuset, omkring kirken finder man byens vigtigste bygninger.
Europas bedst bevarede Brødremenighedsby
Brødremenigheden i Christiansfeld er en del af et verdensomspændende trosfællesskab med menigheder i mange lande. Christiansfeld er en af adskillige menighedsbyer i Europa bygget efter det helt samme design, men byen er den bedst bevarede af dem alle. Bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på Kong Christians VII's bud i 1773.
Besøg en anderledes kirkegård (Gudsageren)
Gudsageren er Brødremenighedens kirkegård. Som det er tradition i Brødremenighedens kirken, hvor kvinderne sidder til højre og mændene til venstre i salen, så begraves kvinder på Gudsageren til højre mod øst og mændene til venstre mod vest. De fleste grave er helt ens som symbol på, at i menigheden er alle lige, også efter døden. Siden 1774, hvor Gudsageren blev indviet, er ingen grav slettet.
Christinero
Sydvest for Christiansfeld findes det fredede anlæg Christinero, der blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein sidst i 1700-tallet. Anlægget er nærmest en lille skov med særlige plante- og træarter. Året igennem er Christinero et yndet sted til en gå- eller cykeltur. I anlægget findes et kogehus, en pavillon samt et lille kapel ved Kammerherreindens gravsted. Endvidere er der små damme med naturligt forekommende artetiske kilder, hvorfra vandet sprøjter op. Fra Christinero går en sti til Tyrstrup gamle Præstegård med Bulladen, der er bygget i egetræ i 1668 og er den største bullade, som stadig står, hvor den er bygget. Bulladen er fredet.
Honningkager og kakkelovne
Christiansfeld er også kendt for sine honningkager og smukke kakkelovne.
Tidligt i byens historie startede både en bager og en ovnsætter med hvert deres håndværk i byen. Honningkagerne blev ikke bare en succes i Christiansfeld men også langt uden for bygrænsen. I dag er det muligt at besøge både Brødremenighedens honningkagebageri (Xocolatl) i centrum og Honningkagehuset i den sydlige del af byen.