©  Foto:

Fjordminoen – Vandreruten Horsens Fjord

En af Danmarks smukkeste fjorde byder på smuk, varieret natur, store oplevelser og gode forhold for vandrere. Denne skiltede rute fører dig hele vejen rundt om fjorden med hjælp fra et par færger og et par øer. Tag vandreskoene på og udforsk alt fra by til øer, skov, mark, eng, strand, havne og landsbyer på denne 59 kilometer lange tur.

Horsens Fjord er lig med skønne naturoplevelser…

… Og den nye vandrerute Fjordminoen gør det let for dig at opleve dem til fods.

Den snoede og bugtende fjord rummer mange naturformer og en stor variation. Her kan du opleve alt det bedste som den østjyske natur har at byde på inden for kort afstand.

Ruten følger kysten på både nord- og sydsiden af fjorden, krydret med et øhop til øerne Alrø og Hjarnø. Tag hele turen i ét hug, over et par dage eller udvælg en etape, som passer dig. Der er gode muligheder for rundture med udgangspunkt i en del af ruten. 

 

På øhop i fjorden

Kan man gå rundt om en fjord? Nej, det kan man fra naturens side ikke, men med lidt hjælp undervejs, er det muligt for dig at krydse fjorden. Øen Alrø er landfast via en dæmning på nordsiden af fjorden. Fra sydsiden af Alrø sejler den lille cykelfærge til naboøen Hjarnø. Og herfra kan du hoppe på Hjarnøfærgen til den charmerende lille havneby Snaptun på sydsiden af fjorden.

Alrø er en idyllisk ø, der især er kendt for sine gode spisesteder. Café Alrø med deres landskendte kæmpetarteletter og Alrø Købmandsgård, hvor du kan smage bisonkød fra den tilstødende farm.

Fjordmino-ruten har et kort pitstop på havnen på Hjarnø, hvor du skal skifte færge, men du kan med fordel gå en tur på øen, som byder på skøn østemning og rig natur. Hjarnøfærgen sejler 30 gange om dagen og du hopper bare på lige den afgang, som passer dig, når du er klar til at tage videre.

OBS: Cykelfærgen sejler kun i sommerhalvåret fra påskeferien til og med efterårsferien. Tjek sejlperiode på denne side før du booker overnatning

 

På nordsiden af Horsens Fjord

For enden af fjorden ligger kulturbyen Horsens med sit splinternye, indbydende havnemiljø. Du kommer forbi marinaen, bystranden Langelinie, hvor der altid er liv i sommerhalvåret, og Langelinies mindre kendte fætter, Strandparken. I bydelen Stensballe går du på en flot panoramasti med udsigt over fjorden til du kommer til Blå Flag-stranden Husodde Strand, hvor der er mulighed for at købe en is ved campingpladsen. Herfra går turen videre gennem Stensballe-skovene og videre mod øst gennem kuperet landbrugsjord, hvor der er fjordudsigt det meste af vejen.

Omkring Sondrup bliver landskabet ganske kuperet, og ved Sondrup Bakker kommer du gennem et af Østjyllands smukkeste skovområder.

 

På sydsiden af fjorden

Fra havnebyen Snaptun går turen mod Glud. Ved Glud kan du besøge frilandsmuseet Glud Museum, der giver et godt indblik i landbrugshistorien i et område præget af små landsbyer. Det samme kan du hos Danmarks Ferguson Museum, der ligger få kilometer derfra.

Fra Glud går turen gennem landbrugspræget land gennem landsbyerne Bisholt og Brund. Herfra fører ruten mod vandkanten, og herfra følger du kysten helt ind til Horsens. 

Alternativt kan du fra Glud tage mod nord til halvøen Borre Knob, hvor du kan overnatte på Fjordhotel Borre Knob, og gå langs kysten i vandkanten. Der er ingen sti, men det kan lade sig gøre at gå der, når der ikke er højvande. Nord for Brund møder du i så fald ruten igen. 

Du kommer hernæst gennem det smukke Boller Nederskov. Sørg her for at besøge Slotsparken ved Boller Slot inden turen går videre ind mod Horsens. Det sidste stykke ind mod Horsens går via Planetstien. Ved starten af Planetstien kan du tage turen ud på badebroen ved Boller Mole, hvorfra der er en flot udsigt over Horsens by.

 

Følg de røde pile - og de gule

Ruten rundt om Horsens Fjord er skiltet med røde pile og prikker. I forbindelse med ruten er desuden en række sideforløb, der alle er skiltet med gule pile. Her er tale om kortere rundture omkring naturområder i umiddelbar forlængelse af Fjordminoen. Du kan tage på rundtur i Sondrup Bakker, Trustrup Udsigtshøje, Boller Skov, Klokkedal, Hjarnø, Borre Knob, Stensballe Bjerge, ved Sondrup-Torup Kirkesti, Amstrup Enge, Aalstrup og Bisholt.

 

Eller følg et digitalt kort

Med Kystlandets digitale Fjordmino-kort kan du følge ruten rundt med din smartphone. Hovedruten og sideforløb er markeret med henholdsvis røde og gule streger. Du kan desuden få vist forslag til afstikkere (blå) på kortet. 

 

Hvor langt er der mellem..?

Hvis du vil gå hele Fjordminoen, kan det gøres over 2-4 dage, afhængig af, hvor langt du vil gå pr. dag. Med dette kort kan du beregne afstande på turen. Distancerne er udmålt fra Horsens, men med lidt simpel matematik, kan du beregne afstanden mellem to vilkårlige punkter og planlægge din tur ud fra dette. 

 

Oplevelser og overnatning langs ruten

I vores store guide til oplevelser langs Horsens Fjord kan du blive klogere på de spændende naturområder, aktiviteter, attraktioner og overnatningsmuligheder som du kommer forbi på din vandretur rundt om fjorden.