©  Foto:

Hærvejen

Gå eller cykel på den gamle handelsrute "Hærvejen", der starter eller slutter på Den Grønne Plads i Hirtshals - alt efter retning på dit kompas :) Kom helt tæt på naturen og historien. 

 

Tag på cykel- eller vandretur på Hærvejen i din ferie.
Oplev den danske natur og historie på en 500 kilometer lang rute fra Hirtshals i nord til Padborg i syd. Få spændende historiske oplevelser og nyd de mange dejlige naturoplevelser i skov og på strand. Overnat på et af de hyggelige små herberger og shelters undervejs eller besøg vandrerhjem og campingpladser.

Hærvejen starter i Hirtshals Centrum på Den grønne Plads og går langs vestkysten op på Stenbjerg, forbi Hirtshals Fyr, hvor der er mulighed for at tage de 144 trin op i fyrtårnet og nyde den storslåede udsigt over hav, havn og by. Ruten går også forbi Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri og fortsætter mod Tornby Klitplantage, hvor der er mulighed for at overnatte i shelters. På shelterpladsen findes der bålplads med grillrist, brænde samt drikkevand. Ca. 1 km fra Hærvejen, mod Tornby, ligger Tornby gamle Købmandsgård, hvor der dufter af friskmalet kaffe, spegepølse, ost og sæbe, og hvorfra der sælgers egnens specialiteter. Blandt andet områdets eleksir "Bjesk", som er kryddersnaps tilsat lokal-plukkede urter. Syd for Tornby Gl. Købmandsgård, ca. 300 meter derfra, findes Danmarks nordligste Stendysse. Graven er bygget i bondestenalderen for ca. 4000 år siden. I udkanten af Tornby ligger Tornby Kirke, hvor en runeindskrift i koret giver en mulig datering til omkring år 1200.

Fra Tornby går ruten videre langs kysten forbi Kærsgård Strand og Nørlev Strand, som begge er kendte for deres hvide, brede sandstrande med gode badeforhold.
Fra Nørlev til Skallerup og fra Lønstrup via Harrerenden er den gamle stenalderskrænt Lien synlig. Den 30 meter høje skrænt gennemskæres af flere slugter, dannet af regnvand gennem århundreder.
I Lønstrup ses også signalmasten, som i dag er et vartegn for byen. Tæt ved Lønstrup ses den imponerende vandreklit Rubjerg Knude med det berømte Rubjerg Knude Fyr, som blev flyttet ind i land i 2019, under mediernes storstilede bevågenhed.
Tre kilometer syd for Lønstrup, lidt sydvest for Rubjerg Knude, ses ruinerne efter den middelalderlige Rubjerg Gl. Kirke som oprindeligt er opført i ca. år 1180.

Fra Lønstrup går Hærvejen forbi Nr. Lyngby, som oprindeligt var et lille fiskersamfund, men i dag er præget af sommerhusbebyggelse. Fra Nr. Lyngby ind mod landet ligger Børglum Kloster.
Det velbevarede og restaurerede kloster har en rig historie og er bestemt et besøg værd.

Syd for Børglum og ned mod Løkken-Brønderslevvejen kommer Hærvejen forbi Bomhuset. Her betalte folk tidligere for at få lov til at passere over det lange, flade stykke vej mod Vrensted.
Turene er udformet, så man kommer forbi de fleste af seværdighederne langs Hærvejen.