Holstebro Kunstmuseum
En dag i kunstens tegn
Holstebro Kunstmuseum er beliggende i Holstebro by. Museet er et statsanerkendt kunstmuseum med fokus på moderne kunst fra omkring 1930 og frem og på samtidskunst. Årligt vises minimum tre skiftende særudstillinger, og museumskomplekset rummer indbydende publikumsfaciliteter i form af foredragssal, museumsbutik og café. Museet kan tilmed fremvise en helt unik forplads med en belægning af farvede sten i smukt arabeskmønster tegnet af den anerkendte danske billedkunstner Martin Erik Andersen.
Ud over dansk kunst fra det 20. og 21. århundrede rummer museets samling et globalt udsyn med kunst fra flere kontinenter: Blandt andet traditionel afrikansk kunst i form af masker og skulpturer, sydøstasiatisk stentøj og keramik fra Sydamerika. Museet har også en international samling af grafik af Picasso, Matisse, Giacometti og Chagall, der præsenteres i skiftende ophængninger. Sammen med kunsten fra andre kulturer har disse velkendte mestre på forskellig vis påvirket den internationale Cobra-bevægelse og dens associerede kunstnere. Heraf er flere danske repræsenteret i museet og udstillet på permanent basis. Det drejer sig eksempelvis om Henry Heerup, Erik Thommesen, Ejler Bille og Sonja Ferlov Mancoba, som museet ejer større samlinger af, ligesom andre markante kunstnere såsom Astrid Noack, Anna Thommesen og Olivia Holm-Møller er rigt repræsenteret.
Kulturel og kunstnerisk mangfoldighed
Den omfattende afrikanske samling var en testamentarisk gave fra billedhugger og tidligere lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi, Poul Holm Olsen. Øvrige donationer er sidenhen kommet til, heriblandt en stor samling af balinesisk kunst, som blev foræret til museet af billedkunstnerne Ejler Bille og Agnete Therkildsen. Samlingen af international grafik er sidenhen også blevet udbygget, så den nu tæller Francisco Goya og Francis Bacon.
Af mere moderne udtryk kan besøgende opleve en af de mest repræsentative samlinger af den internationalt anerkendte danske kunstner Tal R samt værker af Peter Linde Busk og de tværkulturelt arbejdende kunstnere Martin Erik Andersen og Emil Westman Hertz. Den internationale samtidskunst er blandt andet repræsenteret af den nigerianskfødte billedkunstner Toyin Ojih Odutola og tyske Daniel Richter. Danske John Olsens ”Undrekammer” er også altid et besøg værd med sine mange mærkværdige genstande, såsom en halv hjerne, fossiler, et skrumpehoved, to kattemumier og en brændt ugle – blandt meget, meget andet!
Holstebro Kunstmuseum blev stiftet i 1965 og åbnede 1967 i en stor patriciervilla fra 1904 – oprindeligt opført til tobaksfabrikant Søren Færch (1870-1967). I 1981 blev en markant tilbygning tilføjet, som er tegnet af arkitekt Hanne Kjærholm. Samme arkitekt stod bag endnu en udvidelse af museets areal i 2011 med indvielsen af den såkaldte ”Færchfløj”, som nu benyttes til museets skiftende udstillinger.
To museer – én billet
Når du køber billet til Holstebro Kunstmuseum får du også adgang til byens kulturhistoriske museum, Holstebro Museum. Du kan besøge museumscaféen, museumshaven og butikken uden at købe billet. Der er fri entré til museerne for børn og unge under 26 år.
Arrangementer, workshops og events
I løbet af året afholder Holstebro Kunstmuseum en række aktiviteter for børn og familier samt foredrag, artist talks og koncerter. Hold øje med museets hjemmeside.