©  Foto:

Spis Samsø

 

Man siger, at solen altid skinner på Samsø. Måske er det sandt. Den skuffede i hvert fald ikke, da jeg sidst besøgte øen, der dufter af sommer!

Af Louisa Lorang

Kartoflerne skuffer heller ikke på Samsø. Hvert år er Samsø først med den nye, danske kartoffel. Sådan er det bare. Sæsonen starter liiidt før på Samsø. Måske fordi solen holder med dem?

Jeg har ædt mig igennem bare en smule af alt det dejlige, Samsø byder på. For det er ikke så lidt, denne lille ø kan tilbyde sultne typer som mig.

Sild og brændevin
Første stop er Skipperly i Ballen Havn. Her bydes du velkommen af Skipper selv, der er, som en skipper bør være – varm og glad for at byde på hjemmelavet brændevin. På menuen er klassiske retter som sild i alle afskygninger (hvem er ikke fan af det!?), sommerbuk, rabarbertrifli, tarteletter, asparges, stenbiderrogn og alligevel en kant af modernitet.

Lokale grøntsager og lopper
Efter frokost er det oplagt at smutte forbi nogle af Samsøs mange gårdsalg og vejboder.

Nyd godt af de friske, lokale asparges, kartofler, jordbær, honning, hjemmelavede marmelader og meget, meget mere. Jeg gør stop hos de fleste, fordi jeg ikke kan lade være. Men undlad især ikke Yduns Have i Alstrup. Her er det hele! ALT i sæson findes her. Er du heldig, graver de kartoflerne op, mens du venter! Det bugner også med loppeboder på Samsø. Cykler du rundt, så hav et stort net med, så du kan samle dine fund. Der er ikke et hjørne af øen, hvor der ikke er en loppebod, der har lidt af det hele og for det meste til priser, der gør en Københavner som mig glad.

Når tørsten eller sukkertrangen melder sig!
Om du er til saft, øl, vin eller spiritus, så kan Samsø det hele!

Nyd en iskold øl fra Samsø Bryghus eller saft fra Samsø Bær, eller kig forbi Sams Island Distillery, der har Råm, vodka og deres helt særlige gin destilleret med orangemyrer på menuen!

Der er også flere, der laver vin på øen. Er du mere til is, så gå endelig ikke glip af et besøg hos Casa Tua, der laver den viiildeste is efter italiensk opskrift. Og sig aldrig nej til deres mousse på toppen af din is. En blød, sød topping a la guf, men på den absolut bedste måde!

Vil du egentlig bare have lidt af det hele? Altså hele Samsø i en lille lækker mundfuld, så er Smagen Af Øen (købmanden i Nordby), det perfekte sted at tage forbi. Købmanden laver gerne frokost til dig, han sælger nips, blomster, is, kolde øl, lokalt charcuteri og så er han en af de sødeste mennesker på øen! Om ikke andet er det her, du fylder i kurven, så du kan tage lidt af Samsø med dig hjem.

Er du stadig sulten?
Jeg er jo ikke sådan at slå ud. Og når jeg er ude, elsker jeg at spise både simpelt og fint!

Er du mere sulten, så nyd en frikadellesandwich hos Samsø Madsnedkeri, en fiskefrikadelle på havnen eller et lokalt og mere kreativt måltid hos Ilse Made. Der er mange flere muligheder, som gør det lidt svært at vælge.

Og selv om jeg måske er mæt, når jeg forlader Samsø, så går der ikke længe, inden jeg igen sulter efter lidt af det hele – både solskin, nye kartofler, udsigtsposter, smuk natur og tid til måltider, mennesker og ro – på Samsø!


På Samsø er der mere end 35 spisesteder lige fra pølsevognen over små caféer til restauranter med hvid dug på bordet. Du kan finde en oversigt over spisesteder på www.visitsamsoe.dk og i miniguiden ”Spis godt på Samsø”.

Louisa Lorang
• Er uddannet kok
• Har de seneste 12 år arbejdet med opskriftsudvikling og styling for magasiner og virksomheder
• Udgiver onlinemagasinet Lorang&Co, der er gratis
• Har været TV-kok på Go’morgen Danmark de sidste 9 år
• Har skrevet et utal af kogebøger