Vintervitaminer fra muldjorden
Kommer du til Samsø i september og oktober, vil du blive mødt af purpurfarvede rødkålsmarker, orange græskar tittende frem fra de store blade og endeløse rækker af gule og røde løg. Skønne og sunde grøntsager på vej til middagstallerkener i hele landet.
Danmarksmestre i løgavl
Løgdyrkning i større målestok har været en del af Samsøs landbrugskultur siden starten af 1900-tallet, og i dag er øens løgavlere en del af landets absolutte elite. Når Avlerforeningen af Danske Spiseløg hvert år afholder deres store løgkonkurrence, er det da også mere reglen end undtagelsen, at der ryger et par medaljer til Samsø for f.eks. ”det flotteste løg”, ”det største løg” og ”den bedste kvalitet”, som nogle af disciplinerne hedder.
En af dem, der kan fremvise flere guld- og sølvmedaljer, er Jens Kjeldahl fra den store landbrugsvirksomhed Brdr. Kjeldahl, og Jens har et godt bud på, hvorfor lige netop Samsøs landmænd bare kan det dér med løg: ”Løg kan rigtig godt lide et tørt og solrigt miljø at vokse i, og det har vi på Samsø. Vi har også mindre angreb af sygdomme og skadedyr, som sandsynligvis hænger sammen med både vores mikroklima og det, at vi er på en ø med vand omkring os. Endelig har vi årtiers erfaring og stadig masser af mod på at eksperimentere med nye sorter og dyrkningsmetoder”.
En klipning og tørring, tak!
Løg er en af de få grøntsager, der kan leveres friske til forbrugerne hele året. I marts og april kommes de forkultiverede løg i jorden, hvor de passes og plejes sommeren over. Til september, når høsten skal i gang, starter man med at klippe løgtoppene af med hvad, der ligner en stor plæneklipper. Derefter tages løgene op og lægges på markerne, hvor de fortørrer under åben himmel et par uger. Nu samles løgene sammen og kommes en tur i en stor løgtørremaskine, for til sidst at ende på lager. Her styres temperaturen og luftfugtigheden optimalt, og løgene kan holde sig saftige og gode indtil sommer, hvor det hele så starter forfra. 110 hektar – eller hvad der svarer til 220 fodboldbaner – så stort areal dyrkes der med løg på Samsø. Omtrent en tredjedel er rødløg, mens de øvrige to tredjedele er gule løg. Gjort op i vægt bliver det årligt til hele 6.600.000 kilo Samsø-løg, som primært kan købes i Netto, Føtex og Bilka.
Den sunde knold
Bag knoldselleriens lidt grove ydre gemmer der sig en herlig, næringsrig smagsoplevelse fuld af C-vitaminer, B6-vitamin, magnesium, kalium, mangan, fosfor og luteolin. Lutter gode sager, som hjælper både krop og hjerne med at holde sig i topform. Det får flere og flere danskere øjnene op for, som Jens Kjeldahl fortæller: ”Vi oplever helt klart en stigende efterspørgsel på knoldselleri, og det er helt fortjent, for det er en skøn rodfrugt, som kan bruges både i ovnretter, i mos, som chips og mange andre ting. Den smager drøngodt og har en ernæringsmæssig rigtig god sammensætning”.
På Samsø laves der omtrent 1.000.000 knoldsellerier om året, og man gør sig umage med hver enkel knold, for at hjælpe forbrugeren godt på vej: ”Der skal jo arbejdes lidt med sådan en knoldselleri, før den er klar til gryden eller ovnen. Inden de kommer ud i supermarkedet og hjem i køkkenerne, vasker vi knoldsellerierne grundigt, så der kun skal skrælles. Der er jo ingen, der gider stå med jord over det hele,” fortæller Jens.
En orange hilsen fra Solens Rige
”Samsø og Japan er egentligt ikke så langt fra hinanden. I hvert fald ikke med hensyn til breddegrader. Klimatisk er der også flere lighedspunkter, og derfor går det faktisk helt godt med at dyrke Hokkaido-græskar på Samsø, der oprindeligt kommer fra den japanske ø af samme navn,” forklarer Jens.
I maj, når blommetræerne blomstrer, sås græskarrene på marken. Hvis vejret arter sig med tilpas nedbør og masser af sol og varme, går der ikke længe, før græskarret tager form. I starten af september kan høsten gå i gang. Græskar skal behandles meget nænsomt. Får de stød, rådner de hurtigt og må kasseres. Derfor høstes alle græskar på Samsø med hånden. Græskarret klippes af planten med et ørnenæb og lægges forsigtigt i kasser, hvorefter de køres ud til butikkerne.
Den største afsætning af hokkaido-græskar sker op til Halloween, men man kan købe den det meste af efteråret. Smagen er en smule sød – nærmest nøddeagtig – og hokkaidoen er rigtig god ovnbagt, til mos, i kager og til græskarsuppe. På Samsø dyrkers der mere end 20 hektar med hokkaido, så det burde være muligt at få et glimt af de orange bolde i september og oktober.
Landbrug på Samsø
Omtrent halvdelen af Samsøs areal anvendes som landbrugsjord – godt 6.000 hektar. 2/3 af det areal bruges til afgrøder, der kan høstes med en mejetærsker, mens den sidste 1/3 er til grøntsager og bær. På Samsø er der mange små marker med stor variation i afgrøder. Der dyrkes bl.a. kartofler, løg, rødkål, hvidkål, savoykål, jordbær, selleri, græskar, sukkermajs, grønne bønner, solbær, blåbær, hvide og grønne asparges, vin, korn, raps, frøgræs, rosenkål, urtefrø, rødbeder, broccoli og blomsterfrø.