Eremitageslottet
Kongelig historie og smuk udsigt midt i Dyrehaven.
På en bakketop i Dyrehaven ligger kongernes jagtslot med udsigt til Øresund, trækroner og et vidtrækkende jagtlandskab.
Slottet, der blev opkaldt efter et elevatorbord
De historiske jagtmiddage på Eremitageslottet var enestående, for kongerne kunne begejstre sine venners ganer uden forstyrrende tjenere. Med et enkelt signal kom et fuldt dækket bord med vin, vildt og delikatesser op af gulvet. Slottet havde nemlig et indbygget elevatorbord.
På den måde kunne kongerne og gæsterne nyde en middag en eremitage – i ensomhed – og tale fortroligt uden nysgerrige øjne og ører.
Elevatorbordet er i dag væk. Det blev allerede kasseret i 1759, men resten af slottet står, som det gjorde i 1730’erne, dengang Christian 6. indlogerede sig på jagtslottet.
Fornem arkitektur - og natur udnævnt til verdensarv
Der blev ikke sparet på noget, da Christian 6. udsmykkede Eremitageslottet med guld, sølv, silketapeter og marmor – både den ægte vare og den kunstfærdigt håndmalede. Slottet stråler som i sin storhedstid efter en gennemgribende restaurering 2013.
Kongernes jagtlandskab i Dyrehaven, der omgiver Eremitageslottet, kom i 2015 på UENSCO’s liste over umistelig verdensarv.
Kom indenfor i Eremitageslottet
Eremitageslottet er åbent for besøgende fra 1. juni til 31. august. For at besøge slottet skal man købe en billet til en omvisning. Omvisningerne er kun på dansk.
Alle, der har gået en tur i Dyrehaven, kender det smukke Eremitageslot. Slottet er til rådighed for kongehuset og fra tid til anden bruges det til kongelige jagtfrokoster.
I 2013 åbnede Eremitageslottet, efter en gennemgående renovering, for offentlige omvisninger i august og juli.
Den markante og smukke bygning blev opført som jagt-slot i Christian VI i årene 1734-36 og betragtes som et af senbarokkens ypperste værker på dansk jord.
Slottet er indrettet af hofbygmester Lauritz de Thurah, der har været inspireret af flere forskellige stilarter, der spænder fra senbarokken til rokoko. Slottet ses i næsten uændret skikkelse i dag.
Deraf navnet...
Ved jagtvejenes centrum blev der i 1694 opført en jagthytte, en såkaldt hubertus eller heremitage, hvor jagtselskaber kunne skifte til friske hunde og heste og også styrke sig ved et måltid.
Hytten var i to etager, med køkken i stueetagen og spisesal ovenover. Bordet kunne dækkes i køkkenet og hejses op gennem en lem i gulvet, så selskabet kunne spise uforstyrret.
Det kaldtes at spise en ermitage, og deraf har slottet fået sit navn.
Guidet tur
Du kan få en guidet tur til Eremitageslottet i sommermånederne. Slottet er kun åbent for omvisninger, som skal bookes forhånd.