mand på mountainbike

Dansk turisme får sit første klimaregnskab

20.10.2024
Foto: Kenneth Stjernegaard – VisitVejle

Et nyt klimaregnskab kortlægger for første gang turisternes klimaaftryk. Det skaber et udgangspunkt for at arbejde målrettet og målbart med en nedbringelse. 

Turisterne i Danmark står for et årligt klimaaftryk på 10,9 mio. ton CO2e. Det viser et nyt klimaregnskab, som for første gang giver indsigt i omfanget og karakteren af turisternes klimaaftryk både på nationalt niveau og på den enkelte destination. 

Klimaregnskabet er udarbejdet af VisitDenmark i regi af Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling for at følge turismens bidrag til at nå den nationale målsætning om at nedbringe drivhusgasudledningerne med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. 

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: 

”Turisme er vigtigt for Danmark. Det skaber arbejdspladser og udvikling i hele landet. Vi skal fortsætte med at vise vores flotte land frem. Men vi skal selvfølgelig også gøre det så grønt og bæredygtigt som muligt. Hvis der er steder, hvor vi kan blive bedre, så skal vi arbejde for det. Det arbejde er det nye klimaregnskab en central del af, fordi det gør det muligt for os at sætte ind præcist der, hvor det er nødvendigt.”

Løsninger findes i partnerskab

Det nye klimaregnskab viser, at transport udgør langt den største del af turisternes klimaaftryk. Hele 73 pct. af drivhusgasudledningerne stammer fra turisternes transport – heraf 37 pct. fra internationale transport og 36 pct. fra indenrigstransport. 5 pct. af klimaaftrykket stammer fra overnatning, 16 pct. fra føde- og drikkevarer og de resterende 6 pct. fra tøj, kultur mv. 

”Vi står nu for første gang med solid viden om turisternes klimaaftryk. Det er et værdifuldt værktøj, når vi fortsætter den målrettede indsats for at gøre turismen grønnere, og det gør indsatsen langt mere målbar. Den indsigt skal vi bruge til at sikre, at vi sammen med erhvervets aktører finder de rigtige løsninger, der kan sætte endnu mere skub i den grønne udvikling af dansk turisme. Bæredygtighed er forudsætningen for at skabe en stærk og levedygtig turisme - også i fremtiden,” siger CEO for VisitDenmark, Katja Moesgaard, på vegne af partnerskabet. 

Med klimaregnskabet får destinationsselskaberne indsigt i klimaaftrykket i de respektive destinationer og dermed også viden om, hvor der er særlige udfordringer og muligheder for at sætte ind. Det kan destinationsselskaberne bruge til at prioritere deres klimaindsats sammen med det lokale erhvervsliv.

Sætter internationale standarder

Klimaregnskabet er ikke kun det første i Danmark, men sandsynligvis også det første i verden, som bliver opgjort på destinationsniveau, og som følger alle internationale retningslinjer under UN Tourism. Blandt andet indgår den internationale flytransport i de danske beregninger. 

”Det har været vigtigt for os at tegne et billede af turisternes klimaaftryk, som er så fuldstændigt som muligt. Derfor har vi prioriteret at medregne den internationale flytransport, selv om den i princippet ikke indgår i den nationale målsætning om 70 pct. reduktion,” siger Katja Moesgaard.

Se klimaregnskabet

Eksempler på grøn omstilling i dansk turisme
 

Fakta: Klimaaftrykket fra turisterne i Danmark

Turisterne i Danmark stod for et klimaaftryk på 10,9 mio. ton CO2-ækvivalenter (CO2e) i 2019, som er det seneste normalår i perioden 2019-2021, som klimaregnskabet dækker over. 

•    I 2020 og 2021 faldt klimaaftrykket markant som følge af faldende turisme på grund af corona-pandemien.  
•    Fokuseres der kun på klimaaftrykket inden for Danmarks grænser, stod turisterne for 7 pct. af den samlede territoriale udledning, svarende til 3,5 mio. ton CO2e. 
•    VisitDenmark forventer at opdatere klimaregnskabet i slutningen af 2024. Den nye version vil indeholde dataforbedringer samt tal for turisternes klimaaftryk 2022.

Klimaregnskabet er udviklet af VisitDenmark i regi af Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling, som består af Dansk Kyst- og Naturturisme, Dansk Storbyturisme, MeetDenmark og VisitDenmark.

Beregningerne af klimaaftrykket følger turisternes forbrug i Danmark og bygger på turismesatellitregnskabsmetoden. Derudover indgår klimaaftrykket fra importerede varer og ydelser samt den internationale transport.

Det danske klimaregnskab både følger og har bidraget til udviklingen af de internationale retningslinjer under UN Tourism.

Det er Center for Regional- og Turismeudvikling, der har udviklet metoden og gennemført beregningerne for VisitDenmark med finansiering fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.