To personer, der cykler på en landevej i Hvide Sande

Turisternes klimaaftryk i Danmark 2022

4.2.2025
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Til trods for et rekordår for dansk turisme i både overnatninger og omsætning i 2022, faldt turisternes klimaaftryk i forhold til 2019. VisitDenmark har opdateret Klimaregnskabet med nyt data og forbedret metoder.

Introduktion

I oktober 2024 offentliggjorde VisitDenmark det første klimaregnskab, der kortlagde turisternes samlede klimaaftryk som følge af deres forbrug og rejsen til Danmark. Denne analyse var blandt de første af sin slags i verden  og omfattede data fra 2019 til 2021. Perioden dækkede dog to ekstraordinære år, 2020 og 2021, hvor COVID-19-pandemien medførte omfattende rejserestriktioner, som i praksis standsede næsten al udenlandsk turisme.

Denne rapport præsenterer opdaterede data for 2019 til 2021 samt nye data for 2022, der kan betragtes som det første normale år for turismen siden pandemien. Dermed kan vi for første gang identificere en udvikling i klimaaftrykket uden påvirkning fra nedlukningerne. Dette giver et værdifuldt grundlag for at operationalisere arbejdet med at reducere klimaaftrykket, hvilket turismesektoren også skal bidrage til. Medmindre andet er angivet er alle tal i opgivet i CO2-ækvivalenter (CO2e) for at have en fælles enhed for udledningen af alle drivhusgasserne.

For at gøre data endnu mere operationaliserbart har VisitDenmark udviklet et dashboard, der kan tilgås her, hvor man kan udforske Klimaregnskabet på både destinations- og nationalitetsniveau samt på overnatningsform. Nederst på denne side kan den samlede analyse med uddybende figurer og dokumentationsnotatet med beskrivelse af metoden findes.

Det samlede klimaaftryk fra turisterne faldt fra 2019 til 2022

Det samlede klimaaftryk i 2022 var 8,7 mio. ton CO2e, som det fremgår af figur 1. Dette var et fald på 1,4 mio. ton CO2e eller 13 pct. i forhold til 2019, der var det seneste normalår for turismen inden coronapandemien og de efterfølgende nedlukninger. Tal før 2022 er forbundet med en vis usikkerhed, idet de er baseret på en vægtning af flere undersøgelser.

Nedgangen i klimaaftrykket skyldes dels et fald i døgnforbruget af brændstof i indenrigstransporten og dels et 12 pct. fald i antallet af danske turister fra 2019 til 2022. Tilbagegangen stammer primært fra færre danske ferie- og forretningsendagsturister. Da danskere udgør langt størstedelen af alle turister, har et så markant fald en væsentlig effekt på det samlede klimaaftryk.

Også den internationale transport faldt betydeligt (dog ikke relativt i forhold til det samlede klimaaftryk i 2022) fra 2019 til 2022. Dette ses særligt i de kommercielle overnatningsformer, hvor store nærmarkeder som Tyskland og Nederlandene havde forholdsvis store vækstrater fra 2019 til 2022 målt på ankomster, mens mange andre markeder gik tilbage – særligt fjernmarkeder som eksempelvis USA og Kina, der i særdeleshed bidrager til udledningen i den internationale transport.

Økonomisk vækst og faldende klimaaftryk

I 2022 satte turismen flere rekorder. Det var således året, hvor både antallet af overnatninger var på sit højeste nogensinde med 63,6 mio. overnatninger, men også turismeomsætningen slog rekorder og endte på 152,6 mia. kr. Disse resultater markerer en vigtig milepæl i dansk turisme og viser ikke kun, at dansk turisme er så godt som ude af coronaårenes skygge, men også at vi er på rette vej mod at nå en del af pejlemærkerne i den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme, der sætter ambitiøse mål for antallet af overnatninger på 74 mio. og en omsætning på 200 mia. kr. i 2030.

Figur 2 viser det samlede klimaaftryk samt turismeomsætningen i 2019 og 2022. Vi kan altså konstatere, at turismeomsætningen i perioden 2019 til 2022 voksede med 4 pct. i faste priser (2019-priser), samtidig med at klimaaftrykket i samme periode faldt med 13 pct. Det betyder, at udledningen er blevet mere effektiv – altså at klimaaftrykket per omsat krone er faldet. Således var klimaaftrykket pr. mio. kr. i 2019 på 73 ton CO2e, mens det var 61 ton CO2e i 2022.

Udledninger fra transport faldt fra 2019 til 2022

Som tidligere nævnt faldt døgnforbruget for brændstof for turisterne i Danmark betydeligt, hvilket medførte et fald i udledningerne fra indenrigstransporten. Mere specifikt faldt udledningerne fra transporten med 32 pct., som det fremgår af figur 3. Udledningerne fra den internationale transport faldt med 7 pct. fra 2019 til 2022. Heraf faldt udledningen fra bilkørsel til Danmark med 12 pct., mens udledningen fra flytrafikken faldt med 7 pct.

Omvendt steg udledningerne fra overnatninger betydeligt. Dette skyldtes særligt en stigning i udledningerne fra hotelgæster og turister i lejet feriehus, hvor antallet af turister voksede i perioden og samlet set bidrog med 75 pct. af de samlede udledninger indenfor overnatningssektoren. Særligt disse typer af turister har en høj udledning, fordi de har et relativt højt forbrug.

Emil
Kontakt Emil for at høre nærmere

Økonom

emibli@visitdenmark.com