Vindmølle i Jylland

Turisternes klimaaftryk i Danmark

21.10.2024
Foto: Mitch Wiesinger

Som led i den nuværende nationale strategi for dansk turisme har VisitDenmark udgivet et klimaregnskab, der viser turisternes samlede klimaaftryk. Danmark er dermed det første land, der opgør det samlede klimaaftryk som følge af deres forbrug samt for rejsen til Danmark.

Formål

I forbindelse med ”Den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme” blev det i 2022 vedtaget at nedsætte Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling. Partnerskabet udgøres af VisitDenmark, Dansk Storbyturisme, Dansk Kyst- og Naturturisme og MeetDenmark og er medfinansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Partnerskabet skulle blandt andet sikre, at der blev udviklet en metode til at måle klimaaftrykket fra turisterne i Danmark, der er blevet udviklet af Center for Regional- og Turismeforskning.

Som det første land i verden måler Danmark det samlede klimaaftryk fra turisterne bestående af de direkte og indirekte effekter fra forbruget beregnet ved hjælp af turismesatellitregnskabsmetoden samt fra importerede varer og ydelser og endeligt fra den internationale transport. Vi kigger i denne opgørelse altså udover det, der bliver udledt indenfor Danmarks grænser og således også på det samlede klimaaftryk fra det forbrug, som turisterne har i Danmark. Medmindre andet er angivet er alle tal i denne rapport opgivet i CO2-ækvivalenter (CO2e) for at have en fælles enhed for udledningen af alle drivhusgasserne.

PDF-versionen af denne analyse og destinationsspecifikke tal samt dokumentationsnotat med udvidede beskrivelser af metoden og product backlog med planlagte metodeforbedringer findes nederst på siden.

Det samlede klimaaftryk fra turisterne

I 2019 udgjorde klimaaftrykket fra turisterne i Danmark 10,9 millioner ton CO2e. Dette niveau var højere end turisternes klimaaftryk i både 2020 og 2021, der blev betydeligt påvirket af COVID-19, hvilket især bidrog til et lavere klimaaftryk fra den internationale transport af turisterne.

Til gengæld steg klimaaftrykket fra turisternes indenrigstransport i 2021. Dette skyldtes, at antallet af danske turister i Danmark steg betydeligt i 2021, hvilket resulterede i en stigning i klimaaftrykket fra indenrigstransporten. Stigningen var dog ikke så markant, at den opvejede faldet i udledningen fra den internationale transport.

Hold musen over figurerne for at få udvidede oplysninger.

Transport udgør 73 pct. af klimaaftrykket fra turisterne

I de følgende figurer vil der blive fokuseret på året 2019, da dette anses for at være mere repræsentativt for turismen sammenlignet med 2020 og 2021, der begge var påvirket af COVID-19.

Transport udgør en betydelig del af turisternes klimaaftryk. Cirka 37 pct. af det totale klimaaftryk for turister stammede fra udenlandske turisters rejser til og fra Danmark i 2019. Især transporten i form af internationale flyrejser udgjorde en væsentlig del af denne påvirkning med 28 pct.

Samtidig spiller transport inden for Danmark også en betydelig rolle i turisternes klimaaftryk. Hele 36 pct. af turisternes samlede klimaaftryk kunne henføres til transporten af turisterne inden for Danmarks grænser. Her var det specielt transport via eget køretøj (fx bil og autocamper) der bidrog væsentligt til denne påvirkning. Således udgjorde transport næsten tre fjerdedele (73 pct.) af det samlede klimaaftryk fra turisterne i 2019.

De resterende 26 pct. af klimaaftrykket kunne tilskrives turisternes forbrug af andre produkter og tjenester i Danmark. Overnatninger udgjorde 5 pct. af dette, mens det resterende forbrug (mad, tøj, smykker, kulturoplevelser mv.) udgjorde 21 pct. Inden for den sidstnævnte kategori var det især turisternes forbrug af føde- og drikkevarer, der fyldte.

Betydelig forskel i klimaaftryk på tværs af nationalitet 

Der er betydelig variation i turistens klimaaftryk afhængig af turistens nationalitet, jf. figur 3. Årsagen til det skyldtes primært udledninger af drivhusgasser forbundet med turisternes transport til og fra Danmark.

I figur 4 vises turisternes klimaaftryk per mio. kroner turismeforbrug fordelt på nationalitet. De norske turister havde fx et højt forbrug per turist, men et relativt lavt klimaaftryk sammenlignet med turister fra andre nationaliteter. Anderledes var det med de australske turister, der havde relativt lavt forbrug per turist, men otte gange så højt et klimaaftryk per turist sammenlignet med de norske turister. De asiatiske turister lå generelt set ikke højt i klimaaftryk per mio. kr. i forbrug, da fx kinesere havde et relativt højt forbrug, da de var på ferie i Danmark i 2019.

7 pct. af de territoriale udledninger kan henføres turismen

Danmarks territoriale udledning var 48,3 millioner tons CO2e i 2019, men turisternes samlede klimaaftryk kan ikke sammenlignes direkte med Danmarks samlede territoriale udledninger, da en betydelig del af udledningerne fra turisternes klimaaftryk finder sted uden for Danmarks territorium.

I figur 5 ses den samlede udledning indenfor Danmarks territorium samt den udledning som kan henføres til turister i Danmark. Af turistens samlede klimaaftryk på 11,1 mio. tons CO2e i 2019 udledtes 3,5 millioner tons CO2e inden for dansk territorium. Det svarer til 31 procent af turisternes samlede klimaaftryk i 2019.

Turisternes klimaaftryk, der udledes indenfor dansk territorium, er lig med turisternes samlede klimaaftryk fratrukket:

  • International transport af turisterne
  • Importerede varer og ydelser til turisterne
  • Danske virksomheder, som producerer til turisterne, men som opererer uden for dansk territorium (f.eks. danske fragtvognmænd, som transporterer varer i udlandet, men hvor varen forbruges af turister i Danmark)

De 3,5 mio. tons CO2e i 2019 svarer til 7 pct. af de samlede territoriale udledninger. Det vil sige, at 7 pct. af Danmarks territoriale udledninger i 2019 kan henføres til inden- og udenlandske turister i Danmark. I 2020 og 2021 var det hhv. 6 og 7 pct. af Danmarks territoriale udledninger som kan henføres til turismen i Danmark.

Det er vigtigt at huske på, at der ikke er tale om turismesektoren (der normalt defineres som hoteller, restauranter og rejsebureauer), men klimaaftrykket som følge af turisternes forbrug i Danmark.

Emil
Kontakt Emil for at høre nærmere

Økonom

emibli@visitdenmark.com